My Blog

Kako sprečiti suvu kožu tokom zime

U vremenu kada hladni zimski vetrovi vladaju, naša koža često postaje žrtva suvog vazduha i niskih temperatura. Suva koža tokom zime nije samo estetski problem; može biti izrazito neprijatna i čak bolna. Svi želimo zadržati meku, hidriranu i zdravu kožu tokom cele godine, ali zima može predstavljati poseban izazov za našu kožu. Omladina će vam otkriti sve aspekte suve kože tokom zime i pružiti vam sveobuhvatne savete i informacije o tome kako sprečiti suvu kožu tokom zime. Otkrićemo faktore koji utiču na suvu kožu, pružiti vam najnovije smernice za negu lica tokom zime i podeliti recepte za prirodne maske koje će vam pomoći da očuvate hidrataciju i blistavost kože. Saznajte kako da se zaštitite od hladnoće i vetra, unesete dovoljno vlage iznutra i očuvate zdravlje kože tokom hladnih meseci.

Faktori koji utiču na suvu kožu tokom zime

Da bismo se efikasno nosili sa suvom kožom tokom zime, prvo moramo razumeti faktore koji doprinose ovom problemu. Hladnoća i suv vazduh su glavni krivci. Niske temperature smanjuju nivo vlage u vazduhu, što dovodi do isušivanja kože. Osim toga, grejanje u zatvorenim prostorima takođe smanjuje vlažnost vazduha, što dodatno pogoršava stanje naše kože. To su samo neki od štetnih uticaja. Dok su ostali:

 • Niski nivoi vlage u vazduhu: Suvi vazduh tokom zime smanjuje vlažnost kože, što može dovesti do dehidracije i suvoće.
 • Hladnoća: Niske temperature mogu suziti krvne sudove na površini kože, smanjujući protok krvi i otežavajući pravilnu hidrataciju.
 • Grejanje u zatvorenim prostorima: Unutrašnje grejanje može isušiti vazduh u prostoru, što dodatno isušuje kožu.
 • Vetar: Hladni vetrovi mogu oštetiti zaštitnu barijeru kože, izazivajući crvenilo i iritaciju.
 • Topla voda: Dugotrajno izlaganje vrućoj vodi pri pranju ruku i lica može ukloniti prirodna ulja sa kože, čineći je suvom.
 • Manjak sunčeve svetlosti: Kraći dani tokom zime smanjuju izloženost kože sunčevoj svetlosti, što može dovesti do nedostatka vitamina D.
 • Promene u ishrani: Zimski režim ishrane može uticati na zdravlje kože. Nedostatak svežeg voća i povrća može doprineti manjku vitamina i antioksidanata.
 • Učestalo pranje ruku: Često pranje ruku tokom zime može isušiti kožu i izazvati iritaciju.
 • Upotreba fena za kosu: Korišćenje fena za kosu i drugih grejanih aparata može dodatno isušiti kožu i kosu.
 • Nedostatak hidratacije iznutra: Smanjen unos vode tokom zime može doprineti dehidraciji koja se odražava na koži.
Suva koza tokom zime

Suva koža osim što izgleda ružno, može pucati što dodatno može izazvati bol.

I kao što možete shvatiti, zdravlje i ishrana su najbitniji!

Nege lica tokom zime

Ključna komponenta u borbi protiv suve kože tokom zime je pravilna nega lica. Počnimo od čišćenja. Odaberite blag čistač za lice koji će nežno ukloniti nečistoće bez isušivanja kože. Važno je napomenuti da previše vruća voda može oštetiti zaštitnu barijeru kože, stoga koristite mlaku vodu za čišćenje.

Nakon čišćenja, koristite hidratantnu kremu ili serum. Ovo će zadržati vlagu u koži i stvoriti barijeru protiv hladnoće i suvog vazduha. Hidratantne kreme sa sastojcima poput hijaluronske kiseline, glicerina i ceramida posebno su efikasne u očuvanju hidratacije. Osim toga, obogatite svoju negu lica kremama koje sadrže vitamine A, C i E kako biste povećali zaštitu i obnovu kože. Ne zaboravite na zaštitu od hladnoće i vetra. Nosite šešir i šal kako biste sačuvali kožu lica od nepovoljnih vremenskih uslova. Ako su vam usne sklonije isušivanju, koristite balzam za usne sa SPF zaštitom kako biste sprečili pucanje i iritaciju usana.

Recepti za prirodne maske za lice

Prirodne maske za lice su odličan način da dodatno hidrirate kožu tokom zime. Ovde su detaljniji recepti za dve efikasne maske:

 1. Maska od meda i avokada: Pomešajte kašiku meda sa polovinom zrelog avokada i kašikom jogurta. Med će hidrirati kožu, dok će avokado pružiti hranljive sastojke i zdrave masti. Jogurt će dodatno umiriti kožu. Nanesite masku na lice i ostavite je da deluje 15-20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.
 2. Ovsena maska: Mlevenu ovsenu kašu pomešajte sa dve kašike jogurta i kašikom meda. Ovas će umiriti i obnoviti kožu, dok će jogurt hidrirati i osvežiti. Nanesite masku na lice, lagano masirajte i ostavite je da deluje 15 minuta pre nego što je isperete.
Avokado

Ne postoji ništa bolje od prirodnih maski za suvu kožu.

Pored toga, možete koristiti i najbolje prirodne maske za kosu.

Dodatni saveti za sprečavanje suve kože

Pored pravilne nege i korišćenja prirodnih maski, postoje i drugi koraci koje možete preduzeti kako biste sprečili suvu kožu tokom zime.

Prvo, unosite dovoljno vode. Hidratacija iznutra je ključna za očuvanje vlažnosti kože. Tokom zime možda niste toliko žedni kao tokom leta, ali voda je i dalje važna za vašu kožu. Pijte najmanje osam čaša vode dnevno kako biste održali hidrataciju.

Žena koja pokušava sprečiti suvu kožu tokom zime

Redovna nega može sprečiti suvu kožu tokom zime.

Takođe, obratite pažnju na ishranu. Hranite se namirnicama bogatim vitaminima i antioksidansima kako biste podržali zdravlje kože. Voće i povrće su bogati vitaminima A, C i E, koji su ključni za zdravu kožu. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput lososa, takođe mogu poboljšati hidrataciju kože. Na kraju, ne zaboravite na zaštitu od sunca, čak i tokom zime. Iako su dani kraći, sunčevi zraci i dalje mogu oštetiti kožu. Koristite kremu sa SPF zaštitom svakodnevno kako biste sačuvali kožu od štetnog dejstva UV zraka. Ovo je posebno važno ako provodite vreme napolju tokom zimskih aktivnosti.

Negujte vašu kožu

Kada želite sprečiti suvu kožu tokom zime, znajte da to zahteva predanost. Pravilna nega, prirodne maske, hidratacija, zdrava ishrana,  zaštita od sunca, kao i dodaci ishrani koji pozitivno utiču na imunitet su ključni faktori koji će vam pomoći da očuvate zdrav i blistav izgled kože tokom hladnih meseci. Ne zaboravite da koža zaslužuje posebnu pažnju tokom zime kako biste se osećali samouvereno i udobno u svojoj koži bez obzira na spoljne uslove.

adminKako sprečiti suvu kožu tokom zime

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *