My Blog

Spisak stvari za bebu – priprema za prinovu

Spisak stvari za bebu sve je duži kako se bliži rođenje vaše bebe, a sastavljanje svih potrebnih stvari za vaše novorođenče može biti zastrašujući zadatak. Naša lista uključuje stvari koje će Vašoj bebi trebati u vrtiću, plus odeću, hranjenje, pelene i osnovne stvari za kupanje, kao i korisnu opremu kada ste vani. Kada budete imali ove potrepštine, osećaćete se spremnije za dan kada ćete dovesti bebu kući. Dok čekate bebu, pogledajte sa čim se još omladina suočava i priprema.

Mesto za bebu je prvo za spisak stvari za bebu

Za mnoge (ako ne i većinu) budućih roditelja, ovo postaje najvažnija prostorija u kući iako ga mnogi ne planiraju. Ako ste uživali u gnežđenju, ali niste sigurni da li imate sve neophodne stvari, koristite našu listu koja će vam možda trebati za dolazak vašeg mališana.

plave cipelice za bebu

Spisak stvari za bebu treba da sadrži praktične stvari

Krevetac

Kada su u pitanju potrepštine za novorođenčad, krevetac je na vrhu naše liste. Vašoj bebi će biti potreban siguran krevetac za spavanje, jer će u prvim danima i nedeljama dremati najmanje 16 sati dnevno ili više! Krevetac može biti skup, ali možete ga koristiti mnogo godina ako odaberete stil koji se pretvara u krevet za mališane, a zatim u dnevni krevet. Neki modeli se kasnije mogu čak i pretvoriti u krevet pune veličine! Sa krevetićima, najsigurnije je kupiti nove; na taj način ćete znati da krevetac vaše bebe ispunjava sve najnovije bezbednosne standarde. I pre nego što dobijete bebu, naučite značaj ishrane za opšte zdravlje organizma.

Skladištenje odeće

Trebaće vam mesto da stavite odeću vašeg novorođenčeta, čak i ako ste sastavili samo ono najvažnije.

  • U nekim slučajevima, fioke ili police koje se isporučuju sa stolom za presvlačenje mogu ponuditi dovoljno prostora za skladištenje;
  • Možete koristiti korpe ili kade za organizovanje odeće; komode ili ormari su takođe dobra opcija;
  • Spisak stvari za bebu mora obuhvatati i posebnu korpu za bebin veš za pranje – a zaraza je i jedan od razloga da naučite kako treba da izgleda ljubav u doba korone.

Jedrilica ili stolica za ljuljanje

Udobna stolica u dečijoj sobi je savršeno mesto za dojenje, priču za spavanje ili uspavanku i poslednje maženje pre spavanja. Može pomoći da noćno hranjenje bude manje ometajuće za vašu bebu, a ljuljanje može pomoći da se smirite vi i vaše novorođenče. Izgleda da je vreme da zaboravite na kupaće kostime kojima nećete odoleti, barem za sad.

Ljuljaška za bebe

Ljuljaške se njišu ili vibriraju kako bi umirile Vaše dete. Imajte na umu da ljuljaške za bebe imaju minimalnu i maksimalnu granicu težine, pa se pobrinite da odaberete onu koja odgovara veličini vašeg novorođenčeta. Ljuljaške često imaju igračke koje vise iznad glave, a neke čak prave zvukove ili puštaju muziku.

Pripremite sve za hranjenje

Hranjenje vaše bebe je suštinski deo roditeljstva, a naš spisak stvari za bebu ima mnogo stavki koje mogu pomoći da proces prođe glatko. Uzmite u obzir sledeće potrebe za vreme hranjenja bebe.

Krpe za podrigivanje

Oni su dizajnirani da zaštite Vašu odeću kada podrignete svoje dete, u slučaju da malo pljune (ili mnogo!. Za ovo možete koristiti i ćebe, ali krpa za podrigivanje je manja, što olakšava rukovanje.

Jastuk za negu

Za dodatnu udobnost i za vas i za vašu bebu, razmislite o nabavci jednog od ovih laganih jastuka u obliku slova U. Ovi čvrsti jastuci daju vašem novorođenčetu mesto da se odmori osim Vaših ruku, što takođe može da skine deo težine sa Vašeg tela.

Odeća za bebe

Pripremite što više raznovrsne odeće za bebe

Boce i bradavice

Bez obzira da li planirate da dojite ili hranite adaptiranim mlekom, flašice za bebe su obavezne za za novorođenče. Možete birati između staklenih i plastičnih opcija; neke od plastičnih varijanti dolaze sa umetkom za flašu kako bi se smanjila količina vazduha koju vaše novorođenče proguta. Prilikom izbora bočice, uzmite u obzir oblik i veličinu bradavice. Možda ćete morati da isprobate nekoliko različitih bradavica pre nego što pronađete onu koja se vašem novorođenčetu sviđa.

Pumpa za grudi

Možete koristiti ručnu pumpu ili onu koja je električna ili na baterije za isceđivanje majčinog mleka kada je to potrebno, na primer, ako se vratite na posao ili ako budete daleko od svog novorođenčeta duže vreme. Neki modeli pumpaju obe dojke u isto vreme.

Grejač za flaše

Može biti teško bezbedno zagrejati uskladišteno majčino mleko ili formulu vaše bebe. Grejač za flaše može biti prava ušteda vremena, a samim tim i neophodan za bebu, jer pomaže da se mleko ravnomerno zagreje.

Vreće za skladištenje mleka

Ove male kese vam pomažu da kompaktno skladištite majčino mleko. Obično su proizvodi za jednokratnu upotrebu i mogu vam omogućiti da čuvate mleko bez potrebe da koristite boce za skladištenje. Kao bonus, obično možete pumpati direktno u torbu.

Sterilizator za flaše

Možda će vam se dopasti pogodnost sterilizatora kako bi stvari poput boca i bradavica bile higijenske, mada i njihovo temeljno pranje ručno ili u mašini za sudove funkcioniše jednako dobro. Neki sterilizatori dolaze u kombinaciji sa grejačem za flaše.

Kontrolna lista za novorođenčad

Pripremite se za mnogo promena pelena! Možda to nije najglamurozniji deo roditeljstva, ali je neophodna rutina za vašu bebu. Olakšajte ovaj posao što više možete.

Sto za presvlačenje

Trebaće vam bezbedan prostor da promenite pelene svom detetu. Stolovi za presvlačenje obično imaju fioke ili police tako da možete doći do stvari kao što su pelene, maramice i sveža odeća bez skidanja ruke sa bebe. Samo se uverite da ovi predmeti nisu na dohvat ruke vašeg novorođenčeta. Neki stolovi za previjanje dolaze sa kaišem koji možete koristiti da osigurate svoju bebu i sprečite pad u slučaju da se neočekivano prevrne. Čak i ako ste pričvrstili kaiš, uvek držite barem jednu ruku na novorođenčetu kad god je na podignutoj površini.

Podloga za menjanje

Podloga za previjanje pomaže Vašoj bebi da bude udobno, a sto za presvlačenje čistim. Neki jastučići se mogu obrisati, dok drugi imaju navlake koje se mogu skinuti koje možete prati u mašini. Ako tražite udobnost, ovo je svakako neophodna stvar za bebe!

Beba sa velikom šarenom mašnom na glavi

Bebe zahtevaju mnogo pripreme i vremena

Pelene

Definitivno će vam trebati pelene, i to mnogo! Vaše novorođenče može proći oko 70 pelena nedeljno. Nemoguće je unapred znati koja će veličina pelena biti potrebna vašem novorođenčetu, pa je vredno kupiti mala pakovanja nekoliko različitih veličina. Kada se vaša beba rodi, možete nabaviti još prave veličine.

Maramice i krema protiv pelenskog osipa

Nežno očistite područje pelena vašeg novorođenčeta maramicama. Nije neuobičajeno da bebe s vremena na vreme dobiju pelenski osip. Pitajte lekara vaše bebe za savet o tome koja je krema ili mast najbolja.

Spisak odeće za bebu

Zabavno je kupovati (ili dobiti) divnu odeću za bebe mini veličine. Imajte na umu da novorođenčad brzo izrastu iz odeće manjih veličina – ponekad za nekoliko dana – pa ćete možda želeti da kupite i veće veličine. Osim što je slatka, odeća za novorođenčad je neophodna stavka za listu. Ne zaboravite da uključite slojeve (osim ako ne živite u posebno toploj klimi). Obično je najbolje da svoje novorođenče obučete u jedan sloj više nego što nosite sami.

Povijanje

Tokom prvih nekoliko nedelja, možda ćete želeti da povijete svoju bebu, a posebno ćebe može biti od pomoći. Iako možete da koristite ćebe za prijem, postoje i druge opcije koje su dostupne, uključujući one koje imaju kopču na kuku i petlju za veću udobnost.

Pidžame ili spavače ili vreće za spavanje

Vaša beba će većinu svog vremena provoditi u dremežu, tako da je odeća za spavanje svakako deo osnovnih stvari za novorođenče. Koju god odeću za spavanje da izaberete, verovatno ćete želeti stil koji pokriva bebina stopala – neke pidžame to čine, kao i vreće za spavanje. Neke vreće za spavanje omogućavaju bebama da nose pidžame ispod njih.

Specijalna odeća

Ovo je opciona stavka, ali želeli smo da je zadržimo na našoj listi za novorođenčad u slučaju da vam zatreba nešto za praznik ili posebnu priliku. Samo imajte na umu da će Vaš mališan uskoro prerasti ono što nosi, pa slikajte mnogo dok možete. Možda možete pronaći polovne komade odeće u porodici ili na internetu, ali svakako dodajte na spisak stvari za bebu.

adminSpisak stvari za bebu – priprema za prinovu

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *