My Blog

Zdravi slatkiši – mit ili revolucija?

Pre nego što se pitamo da li postoje zdravi slatkiši – mit ili revolucija i da li možemo da ih koristimo kao zamenu, pitajmo se zašto bi trebalo da izbegavamo prave slatkiše. Znamo da su oni štetni, ali malo ko od nas zna šta zaista izazivaju u našem organizmu. Zato nije naodmet da još jednom proverite šta sve slatkiši rade u našem organizmu i kako da izbegnemo njihovo loše dejstvo. Ako želite da pročitate još saveta o ishrani, pogledajte naš sajt omladina.

Čokoladne bombonice

Mnogi ne veruju da postoje zdravi slatkiši – mit ili revolucija?

Zdravi slatkiši – mit ili revolucija ili je moguće izbeći i prave slatkiše

Mnogi smatraju da se o slatkišima nepravedno vodi preterana priča, odnosno, da su naučnici i nutricionisti pokrenuli pravi mali rat. Ipak, ne zaboravite da su slatkiši ono što nas čini bolje raspoloženim, pa možda u tome i ima istine. Ako želite da krenete od zdravih alternativa, pre svega naučite kako da izbegnete ove prave slatkiše koji štete.

  • Jedna od prvih stvari koje nam padaju na pamet kada su u pitanju slatkiši je da oni goje- zbog šećera i ugljenih hidrata zbog čega su jednodelni kupaći kostimi hit leta 2021;
  • Za dijabetičare slatkiši su postali zabranjena hrana – njima bi i te kako bilo važno da nađu zdravu zamenu za slatkiše;
  • Naučnici tvrde da šećeri podižu serotonin zbog čega se osećamo bolje – što je razlog zbog kojeg se vraćamo slatkišima iznova;
  • Još od malena su nas učili da slatkiši kvare zube i toga bi trebalo da se pridržavamo – jer šećeri izazivaju karijes;
  • Mada nema baš konkretnih i jasnih naznaka, neki naučnici tvrde da slatkiši mogu da izazovu zavisnost – pa je najbolje ne stvarati sebi taj problem.

Najbolje je da budu izvan vidokruga

Ako govorimo o zdravim načinima za zadovoljavanje potrebe za šećerom, onda je najbolje da slatkiši i ne budu u blizini. I sami znate kako je lako posegnuti za slatkišima kada morate da izađete iz stana da ih kupite. Zato, ako želite da naučite organizam da ne traži slatkiše, jednostavno ih sklonite iz kuhinje i kuće. Ako uz to i vežbate, pogledajte kako da koristite suplemente za bolje rezultate u fitnesu.

Izbegnite grickalice

Iako pod slatkišima smatramo torte i kolače, koji su uglavnom veoma kalorični i slatki, nisu samo oni problem. Šta više, mnogi i umeju da kontrolišu nagon za slatkišima na ovaj način, ali pribegavaju malim trikovima. Neki od njih podrazumevaju konzumiranje velike količine grickalica i čokolada, koje smatraju „manjim zlom“. Na žalost, to i nije tako malo zlo ako pogledamo posledice.

Hrana kao uteha

Nije čudo što u nekim državama gojazne osobe, pored odlaska nutricionisti, odlaze i na psihoterapiju. Objašnjenje je da mnogi ljudi jedu velike količine hrane kao utehu. Kada god im je teško, jednostavno pojedu hranu. I to obično budu slatkiši, jer dokazano pojačavaju lučenje serotonina. To je veoma pogrešno i vodi u gojaznost.

Zdravi slatkiši – mit ili istina

Mnogi smatraju da je nemoguće pronaći pravu alternativu za slatkiše. Oni jednostavno ne mogu da zamene ono što toliko volimo. Ipak, ako malo pogledamo koja sve vrsta namirnica postoji i isprobamo neke nove varijante, videćemo da stvari i nisu tako teške. Samo je potrebno malo naučiti o namirnicama.

Tamna čokolada

Mada je čokolada sama po sebi jedna od grešnih namirnica, tamna čokolada ne sadrži toliko šećera koliko sadrže slatkiši. Pored toga, ova namirnica je i zdrava, jer sadrži antioksidanse i korisne masti. Ako želite da se „zavarate“ slatkišima, uzmite tamnu čokoladu i biće Vam lakše.

Med

Naučnici tvrde da je za organizam svejedno da li konzumirate med ili voće, slatkiše ili čist šećer. Za organizam sve je to šećer i ima određena loša svojstva. Međutim, nije isto uzimati šećer iz voća i iz meda, jer med ima i dosta drugih korisnih svojstava. Zato je dobro uzimati kašičicu meda kad god osetite želju za slatkim kako biste zadovoljili potrebu.

Snikers

Ovo je sigurno veliko iznenađenje, ali nemojte odmah odbaciti ovu mogućnost. Snikers jeste čokoladna bomba, prepuna kalorija, šećera i loših sastojaka. Rekli bismo da je neophodno izbegavati je u širokom luku. Međutim, neki naučnici kažu da je zbog kikirikija puna i proteina koji su svakako korisni po naš organizam. Zbog svega toga možete ponekad pojesti i ovu čokoladicu, ali samo ponekad i samo jednu.

Čia puding

Čia je veoma korisna namirnica po naš organizam. Poznato je da je možete konzumirati i u smutijima i frapeima, a zbog svog ukusa veoma lepo zamenjuje šećer. Ako ništa drugo, možete je uzimati umesto slatkiša i dobićete samo koristi od nje. Cilj je da ne samo zamenite slatkiše dobrim šećerima, već da oni budu i zdravi. Pravi se vrlo jednostavno, jednostavno umešate čia seme u vodi, mleku ili biljnom mleku i ostavite par sati da odstoji.

Rogač

Ova namirnica nije baš poznata u našoj ishrani, ali bi trebalo jer predstavlja veoma dobru zamenu za čokoladu. Neki naučnici tvrde da je dobro deci davati ovu namirnicu od rođenja i ona neće nikada posegnuti za čokoladom. Ne znamo da li je to istina, ali je sigurno da možete uvesti rogač u ishranu gde god je to moguće. Ako ne verujete nama, pogledajte kako i zašto treba da jedete rogač.

Rogač

Rogač je omiljena veganska poslastica

Zdravi slatkiši – mit ili istina ili najbolje što možemo uzeti umesto loših zamena

Na tržištu postoji mnogo slatkiša za koje nam tvrde da su zamena za šećere. Mada i nismo baš sigurni u to, obično verujemo u natpis na kutiji. Kao biste izbegli ove zamke, najpre naučite šta znači zdrav slatkiš. Onda naučite da gledate deklaraciju na kutiji i birate samo ono što jeste zaista korisno po Vas. Jedino tako moći ćete da pronađete dobru zamenu za šećere.

Keks sa malo šećera

Popularni „low sugar“ keksevi podrazumevaju upotrebu zamene za šećer prilikom spravljanja. Mada na prvi pogled to može biti dobra alternativa, oni zapravo nisu mnogo korisniji za organizam od šećera. Keks je sam po sebi veoma kaloričan, ima ugljenih hidrata, a sa dodacima još i prepun kalorija. Bolje je umesto njih pojesti voće, jogurt ili neke od alternativa.

Gumeni medvedići

Nemojte se zavaravati, gumeni medvedići nisu zdravi slatkiši

Gumene bombone

Male i skoro neprimetne, gumene bombone obično budu naša zamena za slatkiše. Pre nego što se pitate da li postoje zdravi slatkiši – mit ili revolucija, pogledajte od čega se pomenuti slatkiš pravi. Ako znamo da su gumeni bomboni zapravo čist šećer, onda Vam je jasno zašto ih ne preporučujemo kao zamenu za slatkiše.

adminZdravi slatkiši – mit ili revolucija?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *