My Blog

Bračno savetovanje – kako naći dobrog stručnjaka?

Za mnoge parove je sama pomisao na odlazak na bračno savetovanje dokaz da sa njihovim brakom nešto nije u redu. U našoj kulturi je svako obraćanje stručnjaku znak da ne umemo da rešimo problem. Ipak, rešavanje problema ponekad je nemoguće bez pomoći stručnjaka. Zato nemojte odmah odbaciti mogućnost da uz nečiju pomoć otkrijete šta je zaista razlog Vaših čestih svađa. Za još saveta o braku i vezama pogledajte sajt omladina.

Znak "forever"

Pre nego što krenete na bračno savetovanje odlučite šta želite od njega

Kada je bračno savetovanje neophodno?

Kada prođe neko vreme od svadbe i Vi otkrijete da brak i nije uvek onako lep kao na medenom mesecu, jave se i prva razočarenja. Ipak, nemojte ovo gledati kao poraz ili propast braka. Moguće je rešiti svaki problem ako imate volje i želje za tim. Neophodno je, ipak, pronaći stručnjaka koji će Vam u tome pomoći.

  • Bračno savetovanje je dopuna braku a ne dokaz njegovog raspada – u današnje vreme neophodno je obratiti se stručnjaku za ozbiljne probleme;
  • Ovo je najbolji način da se problemi zaista i reše a ne sakrivaju pod tepih ili još gore produbljuju zbog slabe komunikacije baš kao što je i muvanje veština koja nestaje;
  • Neophodno je naći dobrog stručnjaka koji zna svoj posao ali ima i iskustva u raznim situacijama;
  • Veoma je važno da se razume dublji problem koji je doveo do krize – u tome samo stručnjak može pomoći jer ume da prepozna pravi razlog;
  • Nemojte se plašiti odlaska kod savetnika – to nije dokaz da Vam je brak propao već upravo suprotno, da radite na tome da ga popravite.

Ne čekajte da se problemi sami reše

Jedna od velikih grešaka koju mnogi parovi prave je da jednostavno čekaju da se problemi reše sami od sebe. Oni misle da ako se dovoljno vole (ili su se voleli) mogu da reše probleme sami od sebe. Međutim, to je velika zabluda i vremenom se oni još i povećaju. Stalno guranje problema pod tepih pojačava nervozu i parovi počnu da se svađaju sve češće i bez ikakvog razloga. Teško je i i upoznati nove ljude u doba pandemije a kamoli popravljati staru vezu.

Tražite terapeuta sa iskustvom

Kada je u pitanju bračna terapija, onda ne smete ništa prepuštati slučaju. I ovde, kao i u svim sličnim situacijama u životu, birajte po preporuci. To ne znači da samo izaberete one koji imaju iskustva. Birajte terapeuta prema svojim anfinitetima, željama i problemima. Kao i kada birate lekara, morate imati potpuno poverenje u osobu koja leči Vas i Vaš brak.

Raščistite šta želite

Mnogi misle da je bračno savetovanje oporavak za brak, ali to ne mora uvek da bude tako. Ima ljudi koji kod terapeuta odlaze da bi se lakše razveli. Iako deluje mračno, nekada je bolje ostaviti iza sebe brak koji Vas čini nesrećnim nego ga po svaku cenu popravljati. Ako ništa drugo, barem ćete imati jedno lepše iskustvo iza sebe i bolji pogled u budućnost.

Ne sakrivajte ništa od partnera

Ovo i nije samo problem bračnog savetovanja, ali ćete to čuti na jednom od prvih sastanaka sa terapeutom. Mnogi parovi vremenom tačno znaju šta njihov partner ne voli i počnu to da izbegavaju ili još gore, da kriju od njega. Vremenom brak postane čitava mreža laži i prikrivanja, za koje se i ne zna početak niti kraj. Jedno od stvari koje ćete prvo uraditi na savetovanju je da ćete ispričati otvoreno šta Vas muči.

Koji su simptomi da je bračno savetovanje neophodno

Nekada mislimo da nam je brak u velikoj krizi a zapravo se samo radilo o malom nedostatku komunikacije. Moguće je popraviti problem ali tek kada se obratimo stručnjaku. Veoma je važno da znate da nekada ne možemo sami razgovarati o krupnim temama. Morate se obratiti stručnjaku koji ume da prepozna problem.

Nekada je potreban duži razgovor

Razgovor između partnera u braku ponekad je potpuno izgubljen. Kao i kod mnogih drugih stvari i razgovor jednostavno gurnemo u stranu, jer nemamo vremena niti volje za tim. Radimo iste poslove svaki dan, žurimo sa jednog mesta na drugo i zaboravljamo šta nam je prioritet. Tada je bračno savetovanje spas i mesto na kojem možemo da se ispričamo.

Seksualni život obično nije problem

Interesantno je da terapeuti tvrde da bračni partneri koji imaju problem sa komunikacijom obično imaju dobar seks. Šta više, seks im služi da ne moraju da razgovaraju. Onda im se čini da je sve u redu kada je seks u redu, ali to je samo prikrivanje pravog problema. Brak opstaje na poverenju, podršci i stabilnosti a ne samo na fizičkom kontaktu.

Prstenje

Brak opstaje na poverenju i podršci ali i pričanju o problemima

Ne možete da se povežete sa partnerom

Ovo je za mnoge parove najveći šok, trenutak kada saznaju da zapravo više nisu povezani sa partnerom na način na koji su bili na početku veze. U tome nema ničeg čudnog, jer partneri su tu da nas podržavaju. Kada izgubimo kontakt sa njima, onda i nemamo više onakav brak kakav smo imali na početku.

Stalne svađe

Iako neki parovi smatraju da su stalne svađe dokaz ljubavi, odnosno dokaz da oni žele da reše svaki problem koji imaju, to nije uvek dobra stvar. Svađe jesu dobre i parovi koji se nikada ne svađaju imaju veliki problem. Ipak, česte svađe oko svake sitnice pokazuju da njih dvoje imaju duboku krizu i nerazrešen problem koji prikrivaju tim svađama. Dok se za neke brak raspada posle rođenja deteta, kod drugih je problem mnogo drugačiji.

Šta bračno savetovanje rešava?

Čini nam se da sve što bi inače radili kod savetnika možemo i sami. To bi bilo isto kao kada bi lečili bolest sami. Možemo probati, ali ćemo praviti krupne greške i ugroziti zdravlje. Savetnik vrlo dobro zna šta je problem u brakovima i ima iskustva u rešavanju problema. Nemojte odugovlačiti niti izbegavati da se oslonite na njegovu pomoć.

Ne idite na putovanje

Nekada parovi dobijaju savete sa strane kako da reše krizu i problem u braku. Jedan od tih saveta je da odu na putovanje jer će se tako skloniti iz svakodnevice i rešiti problem. To možda jeste dobro za neke parove i one koji su tek na početku svog zajedničkog života. U tom smislu zajedničko putovanje može produbiti vezu i ljubav. Na žalost, kada kriza već postoji, putovanje je može samo još dodatno pojačati.

Venčanje

Setite se zaveta koje ste dali jedno drugom pre braka i radite na tome da popravite ono što je pokvareno

Površni razgovori pogoršavaju situaciju

Jedan od razloga zbog kojih je neophodno otići na savetovanje je to što parovi sami ne umeju da reše problem koji imaju. Par koji ima problem obično je svestan toga, ali ne znaju kako da ga reše na pravi način. Budući da ne razumeju šta je razlog, oni se ili često svađaju ili vode prazne razgovore, misleći da ih to miri. Ipak, bračno savetovanje vodi stručnjak koji ume da prepozna problem i način na koji može da ga reši.

adminBračno savetovanje – kako naći dobrog stručnjaka?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *