My Blog

Kartonske kutije su u trendu

kartonske kutije trend

Ako ste se ikada pitali odakle potiče kartonska kutija, evo prilike da saznate nešto više o tome i raznim mogućim primenama.

  • Prva kutija dostupna za tržište bila je proizvedena 1817. godine u Engleskoj zahvaljujući Malkolmu Tornhilu i bila je slična današnjim kutijama za cipele.
  • Postoji muzej u Francuskoj koji je posvećen kartonskim kutijama. Nalazi se u Valreasu i u njemu postoje primerci starih kutija koje su služile za transport svilenih buba, moljaca i jaja.
  • Po otvaranju fabrike u Bruklinu pristigle su prve porudžbine od strane proizvođača žitarica i keksa, što predstavlja začetak pakovanja hrane u kutije.
  • Arhitekta Piter Rajan je 2004. godine dizajnirao i izgradio kuću za život od kartonskih kutija.

Kartonske kutije se u Srbiji obično povezuju sa beskućnicima iz razloga što njima koriste kao sklonište ili sa osobama romske nacionalnosti koje ih skupljaju.

Iako se svakodnevno bacaju, korisno je to što se uglavnom mogu reciklirati.

Kartonske kutije imaju široku primenu kako u domaćinstvu, tako i u industriji

Dovitljive osobe neće baciti kutiju u smeće, već će je modifikovati i iskoristiti kao zaštitni omot od prašine. Uz minimalnu dekoraciju kolaž papirom, flomasterima ili bojicama može se napraviti vrlo korisno pomagalo za uređaje poput tastature, električnih uređaja i raznih drugih aparata.

Prilikom selidbe, dobra organizacija i kartonske kutije su neophodni za skladištenje osetljivih i lako lomljivih stvari i za bezbedan transport. Ukoliko želite da sačuvate predmete koje ne koristite, a za koje ste naročito vezani, to možete učiniti odlaganjem istih u kutije.

Nešto maštovitije osobe mogu u kutijama videti pravi izazov. Zahvaljujući kreativnosti svoje ideje mogu da pretoče u stvarnost koristeći jednostavne materijale i sirovine, a pre svega lako dostupne svima.

Ako najobičniju kartonsku kutiju modifikujete i isečete na manje kvadrate ili pravougaonike možete svoju trpezariju obogatiti raznovrsnim podmetačima za šerpe ili čaše. Pažljivo dekorisani podmetači mogu izgledati vrlo lepo u vašem domu, a satisfakcija je veća utoliko što niste morali da uložite ništa drugo do sopstvenog truda ii mašte.

Kada je u pitanju maštovitost, najobičnija kartonska kutija može poslužiti i za pakovanje poklona. Eto načina da čak i najmanji znak pažnje bude prihvaćen sa oduševljenjem. Kutija se može dekorisati na najrazličitije načine – bojicama, temperama, flomasterima, kolaž papirom, pa čak i dekupaž tehnikom. Dekupaž predstavlja jednu od najstarijih tehnika ukrašavanja predmeta ukrasnim papirom i salvetama. Pored nameštaja, uskršnjih jaja i raznih kućnih predmeta, dekupaž znalci koriste često i kutije. Poklon zapakovan u jednu takvu kutiju bi bio pravi pogodak, jer na kraju krajeva, suština poklona nije u njihovoj vrednosti, već u tome od koga je i kakvu poruku nosi. Ono što se može nedvosmisleno zaključiti na osnovu ovakvog poklona jeste da je mnogo kreativnog truda, pažnje i ljubavi uloženo, a mnogi upravo to cene kod poklona.

Domišljati roditelji takođe mogu svoju decu obradovati novom igračkom sačinjenom od ovog materijala ili, pak, podsticati i razvijati njihovu maštu tako što će njima prepustiti da kreiraju igračku kakvu oni žele i na taj način ih kreativno angažovati.

U skladu sa tim, u Nacionalnoj kući slavnih igračaka postoji najobičnija kartonska kutija sa kojom se deca rado igraju prilikom posete.

piggyKartonske kutije su u trendu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.